HISTORIEUNIVERSET - Stifinder på Samsø
Borgbyggerne | Eksperimenter

Mini-borgen ”Veseborg

Borgen ”Veseborg” på Samsø er et godt eksempel på en borgtype, der blev udviklet i Mellemøsten af korsfarerridderne, og som Valdemar Atterdags bygmestre var inspireret af. I Danmark finder man eksempler som Kalø slotsruin i Århusbugten og Gåsetårnet i Vordingborg.

Som dengang borgen blev bygget, skal voldgravene formes og materialet fra dem bruges til at forhøje voldene og borgbanken med. Begynd med at ridse borgens grundplan ud med en pind. Læg mærke til hvor vejen ind i borgen går, og hvor vi regner med, at der blev anbragt palisader. Så bygges en middelalderborg typisk for Valdemar Atterdags tid i 1300-årene. Det er svært eller umuligt præcist at vide, hvordan Vesborg så ud.

Der bygges i alt fald et kernetårn omgivet af en fir-kantet borgmur med hjørnetårne. To vindebroer, den første med brotårn af træ, sikrer, at adgangen til hovedborgen spærres af. Inde i borggården kan man have haft forskellige andre bygninger:

Borgherrens bolig, soldaterkvarteret, kornlade, brøndhus og bagehus. Nu er borgen klar. Men så begynder havet at nedbryde klinten. Borgen trues af naturkræfterne!

Økomuseum Samsø - Museumsvej 10, 8305 Samsø, tlf. 8659 2150, email: info@ecomuseum-samso.dk