HISTORIEUNIVERSET - Stifinder på Samsø
Fangstfolkene | Naturhistorie

Spis af stranden!

Strandmalurt, kokleare og strandkål! Plantenavne, der i nutiden lyder fremmedartet for de fleste mennesker. Der er masser af grønsager i supermarkedet. Ja – Samsø er berømt som øen med de bedste grønsager. Men kunne man hente vitaminer fra vilde planter på stranden?

Strandmalurt (Artemisia maritima) er en 15 – 60 cm. høj, hvidfiltet plante med gule eller rødgule blomster i ægformede kurve. Den er temmelig almindelig på strandenge og tangvolde. På Christan d. 4.s tid såede folk planten i mængder i deres haver, oplyser kilderne. Det har nok været havemalurt. På Samsø hed den for godt hundrede år siden “loppeurt”. Strandmalurt blev i gammel tid brugt mod orm hos børn og får. Malurt blev også brugt mod mange sygdomme hos mennesker og husdyr, til ølbrygning i stedet for humle og til plantefarvning af uld. Den smager bittert. En gammel talemåde, der endnu bruges, siger at man kan “dryppe malurt i glædens bæger”, nu forkortet til at “komme malurt i bægeret”.

Dansk kokleare (Cochlearia danica) er en spæd vækst hist og her på strandbredder, som har liggende stængler, spydformede, stilkede stængelblade og undertiden rødlige blomster. Kokleare kommer af latin “cochlear” = “ske til at hente vinbjergsnegle ud af deres huse”. Bladene kan være skeformede, så den kaldes også for “skeurt”. Vikingerne kaldte planten for “ør-græs”, dvs. græs, der gror på “ør” = sand eller grus. Da planten har et stort indhold af C-vitamin, kan den modvirke den mangelsygdom, der hed skørbug, og som i gammel tid plagede søfolkene på langvarige sejlskibsrejser, hvor frugt ikke medbringes. Denne brug er allerede dokumenteret for 600 år siden. Bladene har en frisk, peberrodslignende smag og kan bruges i salat i stedet for karse, hedder det i en gammel opskrift. De er også gode til brændevin.

Strandkål (Crambe maritima) er især på øerne en typisk strandplante med kraftig, kødfuld og blådugget vækst, der giver planten et kålagtigt udseende. Den har hvide blomster og kuglerunde frugter. Strandkålens nye skud har man dyrket som asparges på grund af lighed i smagen. Den blev plantet i haver og dækket med muld som med et aspargesbed. Bladstilkene spises som asparges eller bruges til suppe. Bladene kan også spises som ingrediens i suppe, men er ret bitre.

De fleste af os kender ikke til disse vilde planter og hvad de kan gøre godt for. Men i tusinder af år var de kendt af alle som samlede forråd og lægeplanter.

Økomuseum Samsø - Museumsvej 10, 8305 Samsø, tlf. 8659 2150, email: info@ecomuseum-samso.dk