HISTORIEUNIVERSET - Stifinder på Samsø
Museum | Skansebyggerne

På bunden af Kyholm Løb

Udstillet i et montreskab i Økomuseets Museumsgård ligger der en kanonkugle af jern, fisket op fra bunden af sundet mellem Langør og Kyholm, der hedder Kyholm Løb. Sandsynligheden taler for, at kanonkuglen stammer fra englandskrigenes tid. Den kan meget vel være skudt ud fra en kanon i Lilleøre Skanse, men ikke fra Kyholm, hvor skytset vender i andre retninger. Eller også er den bare gået over bord fra et forsyningsskib på vej over.

Det er en såkaldt “fuldkugle”, der er støbt i massivt jern. Til aktiviteterne i Historieuniverset fik man støbt et antal fuldkugler med en kaliber, der passer til denøvelseskanon i halv størrelse, som børn arbejder med under programmet.

En kanons kaliber opgav men dengang i pund. Et pund er et halvt kilo. En 1-punds kanon havde et løb, der kunne afskyde fuldkugler med en vægt på et halvt kilo. Sådan en kanonkugle havde derfor også en bestemt diameter.
Tilbage i tiden sker der det, at man opfinder granater af jern. Det er hule kugler med en ladning af sortkrudt og et hul til et brandrør. Når granaten skydes ud af drivladningen antændes brandrøret. Hvis man gør brandrøret med krudtlunten præcis så kort eller langt, at ilden i brandrøret når granatens krudtladning lige netop der, hvor målet er, eksploderer granaten og slynger brudstykker af jern i alle retninger.

Selv om en granat altså vejer mindre end en fuldkugle på grund af hulrummet, men har samme diameter, blev den fortsat betegnet med den samme vægt i pund, som en massive fuldkugle havde!

Fuldkuglerne var bedst imod skibe og træ og murværk, der skulle slås i stykker. Granater var bedst mod troppemasser og beredne styrker, der rykkede frem. Eller som terror mod besætninger ombord på skibe, i løbegrave eller bag skansers brystværn.

Kom angriberne nær, blev der brugt metalbøtter eller sække med jernstumper eller kugler, skudt ud med drivladningen. Var krigsskibe i kamp, brugte man glødende jernkugler for at sætte ild til modstanderens fartøj eller to kugler koblet sammen for at flå hans rigning og sejl i stykker.

Økomuseum Samsø - Museumsvej 10, 8305 Samsø, tlf. 8659 2150, email: info@ecomuseum-samso.dk