HISTORIEUNIVERSET - Stifinder på Samsø
Kirkebyggerne | Naturen

Om farver og kalkmaling

HVOR KOM FARVESTOFFERNE FRA?

Vikingerne brugte farver i bygninger og på skibe. Det var jordfarver fra omgivelserne.

Sort fra trækul efter bål, forkullede knogler eller sod. Hvidt fra kalk i kridtklinter. Gult, brunt og rødt fra okker, der kommer fra jern opløst i grundvandet og afsat af kildevæld, når vandet iltes. Disse jordfarver blev brugt til udsmykningen af kirker. Okker skulle tørres, knuses til pulver og opvarmes for at få de rødlige farver frem. Hvidt og sort blev blandet til grå nuancer.

Nogle farver var meget dyre. Den smukke, stærkt blå ultramarin kom fra en bestemt mine i Afghanistan. Prisen svarede til prisen på guld. Også den blå farve azurit, der er et kobberholdigt mineral, var kostbar.

Derfor begyndte man i løbet af middelalderen at fremstillet blå farve af kobberforbindelser, tilsat urin og kalk. Til sidst fik man en mere holdbar blå farve ved at bruge koboltglans.

HVAD BRUGTE MAN SOM BINDEMIDLER?

For at farven skal ”binde” sig til den kalkede mur må den blandes med et bindemiddel, dvs. et limstof. Undersøgelser har vist, at man kan have brugt æg, kasein eller lim, kogt på knogler eller skind. Kasein er mælkens ostestof tilsat et basisk (surt) stof som læsket kalk, ammoniak (urin), potaske eller hjortetaksalt. Det giver en stærk og hurtigtørrende lim. Det almindeligste til murbilleder har været at bruge læsket kalk som bindemiddel. For resten er øl på flaske et fint bindemiddel!

HVOR KOMMER PENSELHÅRENE FRA?

Håndværkerne, der dekorerede de indvendige kirkemure, fremstillede selv deres pensler. De fineste og bedste kunne have skaft af pennefjer (stor fuglevinge fra gås eller måge) isat hår fra måren. Mårhår gav bløde pensler, egnet til linjer og streger.

Men de almindeligste pensler i forskellig tykkelse og længder var af svinebørster eller hestehalehår klemt fast i et skaft af træ, limet og beviklet. Udformningen af penslerne – spidse eller brede – blev afgjort af opgaven. Materialerne til pensler: Husdyr og nogle godt tørre pinde!

Økomuseum Samsø - Museumsvej 10, 8305 Samsø, tlf. 8659 2150, email: info@ecomuseum-samso.dk